Bali bliss

Wanneer Bali liefhebbers elkaar ontmoeten, krijg je hele mooie gesprekken.

Op een dinsdagmiddag, een dag dat het hele openbaar vervoer plat lag in verband met een grote OV staking, ontmoette ik Loraine van Bali bliss in het restaurant The Commons aan de Wibautstraat in Amsterdam. Een restaurant dat goed met de auto bereikbaar is en waar het parkeren ook nog eens goed betaalbaar is.

Via Instagram hebben we elkaar leren kennen. Beide helemaal gek van Bali en dat is ook in beide feeds goed te zien. Een mooi onderwerp om samen over te praten.

Het idee is om een platvorm te creëren waar vrouwelijke ondernemers hun liefde voor Bali delen en hun vrouwelijke krachten omarmen en daarmee de meisjes van het Garuda House ondersteunen.

Vanuit dit idee sprak ik met Loraine van Bali bliss en stelde ik haar een aantal vragen over Bali, over het vrouwelijke ondernemerschap, over educatie en over de meisjes van het Garuda House.

Eerst maar eens in het kort vertellen wie Loraine eigenlijk is.
Loraine is 38 jaar en heeft vroeger als stewardess voor MartinAir gewerkt. Ze heeft toerisme gestudeerd, maar wilde eigenlijk heel graag in de mode werken. Het liefst bij een groot modebedrijf in de PR of marketing. Na haar studie ging ze op reis naar Marokko, daarna naar Hong Kong en Thailand. Eenmaal thuis kwam ze te werken bij bedrijven zoals Hema, Blokker, Rituals en Bijenkorf, maar kwam er achter dat ze toch graag liever wilde reizen. Ze dacht er over na om voor een langere tijd op reis te gaan. Vietnam, Cambodja en Thailand leek haar heel mooi, maar ze wist ook dat dat heel duur zou gaan worden. Ze koos uiteindelijk voor Indonesië. Daar woont haar familie en spreekt ze de taal min of meer. Eind 2015 vertrok ze voor 3 maanden naar Indonesië. Eerst naar Jakarta, maar dat vond ze veel te druk. Vanuit Jakarta is ze naar Yogyakarta gegaan en daarna richting Ubud in Bali. Ze wilde graag het Eat Pray Love gevoel ervaren. De cultuur is overal, er zijn prachtige tempels, de Canang Sari’s (kleine offermandjes) overal op straat. De Balinese cultuur en religie is overal aanwezig, maar het wordt je niet opgedrongen. Het is er gewoon, het is een onderdeel van het leven op Bali.

Toen ze op Bali was had ze geen zin om allerlei toeristische dingen te gaan doen. Wel huurde ze een fiets en ging ze naar allerlei dansoptredens

Vanuit Ubud ging ze door naar de eilanden rondom Bali, Nusa Lembongan en Nusa Penida. Haar vriend kwam op Bali en samen gingen ze op rondreis naar verschillende plekken op Bali en naar Lombok. Toen haar vriend weer weg ging, ging zij door naar Flores, naar het Komodo eiland. Dat was toen nog lang niet zo populair als wat het nu is.
Uiteindelijk is Loraine 3 maanden in Indonesië geweest, waarvan 1,5 maand op Bali. Bali was haar home away from home.

De liefde voor Bali was geboren, maar hoe kwam ze op het idee om een webshop op te richten?

Na terugkomst bleef het Bali gevoel bij haar knagen. Het liefste wilde zij er heen om daar te wonen en te werken. Dit was ook bijna gelukt, maar ze koos toch voor Nederland. Maar ze wilde wel iets doen met haar Bali gevoel. Een logisch gevolg was het openen van haar webshop Bali bliss.
Zelf vond ze de offermanden altijd al heel mooi en het idee ontstond om deze te gaan verkopen samen met andere interieur producten uit Bali.
Wat ze voornamelijk verkoopt zijn Balinese producten die op Bali bij tempelceremonies gebruikt worden, maar die in Nederland heel mooi in je interieur passen.

In juni 2017 schreef ze zich in bij de KVK en had ze een leverancier op Bali gevonden en in september 2017 kwamen haar spullen aan in Nederland. Voor haar gevoel duurde het veel te lang, maar dat is iets wat bij Indonesië hoort.
Zelf is Bali voor haar cultuur en de religie. Maar op Instagram gaat het voornamelijk om de smoothiebowls, de stranden en de Insta hotspots. Ze vindt het moeilijk om daar een weg in te vinden. Bali is zoveel meer dan dat.

De mooiste herinnering aan haar eerste keer Bali is het bezoek aan de Tirta Empul Tempel. Een watertempel waar je je met heilig water kan reinigen. Daar is zij ook naar Wayan gegaan uit Eat Pray Love, maar dat was een beetje overschat. Zij vroeg te veel geld voor haar kruiden. Het boek had haar iets te goed gedaan 😉 Maar met haar kreeg ze het over Tirta Empul Tempel. Met een vriend van de dochter is zij naar de tempel geweest en kreeg ze uitleg hoe je moet staan, hoe je moet bidden en kreeg alle insiders info over alle gewoontes.
Daarnaast heeft ze een Balinese dansles gevolgd en dat was natuurlijk ook een hele mooie ervaring, helemaal omdat het midden in de rijstvelden was.

Giving back to Bali.
De producten die zij verkoopt hebben allemaal een verhaal. Zo heeft zij kussenhoezen laten maken door moeders van de Bali Life Foundation. Bali Life Foundation heeft meerdere initiatieven. Waaronder een project voor straatkinderen, ze krijgen daar ontbijt en opvang. Maar er is ook een project voor hun moeders, “women workshop”. Daar leren ze een ambacht en daarmee kunnen ze een salaris mee verdienen. De volledige opbrengst van de verkoop van deze kussenhoezen gaat terug naar deze Bali Foundation.

Ze heeft verschillende keren haar voorraad ingekocht bij verschillende leveranciers, maar heeft zelf ook producten meegenomen vanuit Bali.

Maar wat betekent Bali bliss nu eigenlijk?
Bali bliss, het gevoel van Bali. Haar eigen gevoel van Bali. En bliss geeft haar het gevoel dat je op een bijzondere plek bent. Een plek waar je tot rust komt, een fijn gevoel.
Het gevoel van thuiskomen.
Dat is wat Bali voor haar is. Terwijl haar familie helemaal niet van Bali komt. Haar familie komt van Java en Sumatra. Maar Bali gaf haar het gelukzalige gevoel. Het was daarom een logisch gevolg dat ze voor het eiland Bali koos.
Een keuze die ik natuurlijk helemaal snap.

De producten die zij verkoopt, heeft ze natuurlijk zelf ook in haar huis staan. Haar woonkamer vergelijkt zij met een wereldwinkel. Overal komt wat vandaan. Spullen uit Marokko, Japan, Korea en veel kleur. Alles mag.
Heel herkenbaar, zo ziet onze woonkamer er ook uit. Een samenhangend geheel van alle reizen die we gemaakt hebben.

Loraine is een vrouwelijke ondernemer. Met het Garuda House helpen wij natuurlijk ook specifiek vrouwen zodat zij naar school gaan en kunnen werken aan hun toekomst.
Ik stelde Loraine de vraag hoe belangrijk zij vindt dat vrouwen een kans krijgen.

Een moeilijke vraag, waar ze toch even over na moet denken. Logisch natuurlijk. Zelf vind zij dat er geen onderscheidt moet zijn. Maar in het bedrijfsleven krijgen mannen vaker een kans. Zij weet ook niet of er verschil is tussen mannen en vrouwen bij zelfstandigen.
In Nederland zal dit verschil niet zo groot zijn. In Nederland zijn er veel groepen en initiatieven die vrouwelijke ondernemers ondersteunen.
Om terug te gaan naar de basis, educatie. In Nederland is er gelukkig geen verschil tussen jongens en meisjes. Beide kunnen gewoon naar school. In Indonesië is dit helaas niet het geval. Jongens gaan eerder naar school dan meisjes. Wanneer het gaat om grote gezinnen of geld, zullen jongens voorgaan. Maar educatie blijft natuurlijk voor iedereen belangrijk. Jongens en meisjes.

Terug naar Bali. Iedereen weet inmiddels hoe Bali er uit ziet. Zoek op Insta naar #Bali en je krijgt heel veel foto’s te zien. Wat is nou de mooiste plek op Bali, die je niet op Insta ziet?
Maar dat is eigenlijk best lastig. Alles is de laatste jaren zo populair en druk geworden. Kijk naar Nusa Penida. In 2015 was zij daar en was er nog maar 1 bungalow en 1 bar. Nu is het daar veel drukker geworden.
Het is lastig om daar een antwoord op te geven. Natuurlijk zijn al die plekken nog heel mooi, als je er maar vroeg heen gaat. Voor de meute aan.

Het allermooiste wat ze aan Bali nog steeds vindt, dat zijn de dansoptredens. En dan heeft ze het over de Balinese dansen die bij de tempels worden gehouden. Zo’n dans is zo traditioneel, dat kan je van de Balinese cultuur niet afpakken. We hebben het dan niet over die dansoptredens in de toeristische restaurants.
Een tip waar je mooie Balinese dansen van een hoog niveau kunt zien is Ubud Palace of het GWK Park.

Bring Bali back home.
Yes, ik vind deze zin zo fijn.

Het gevoel wat Bali bij je naar boven brengt, dat breng je naar huis. De offermanden die je overal in de tempels ziet. Of de coconutbowls, omdat je op Bali zoveel smoothiebowls hebt gegeten.
Mensen die op Bali zijn geweest die kunnen op de website van Bali bliss dat Bali gevoel weer terugvinden. Maar mensen die nog naar Bali willen, kunnen op haar website veel inspiratie ophalen.

Na een heel mooi gesprek over Bali, is het tijd om nog wat tips over dit mooie eiland te delen.

Welke plaats zou je aanraden en waarom?
Toch een lastige vraag. Als je ergens eenmaal bent geweest, dan ga je daar vaak naar terug. Op dit moment is zij vaak in Canggu, Ubud en Seminyak geweest. Een volgende keer zou ze graag nieuwe plekken willen ontdekken, zoals Munduk (in het noorden van Bali) of naar Candidasa in het oosten van het eiland.

Lievelingsstrand op Bali?
Batu Bolong. Niet omdat het heel mooi is. Maar het heeft die typische surfersvibe.

Mooiste tempel?
Ze is naar een tempel geweest helemaal aan het einde van Ubud en daar heeft zij een dansvoorstelling gezien. Dit was een hele mooie tempel om te zien.

Heerlijkste restaurant?
Eigenlijk alle warungs. Maar de lekkerste is Warung Bumi in Canggu, waar je voor €2,- heerlijk Nasi Tjampoer kan eten.

Waarmee we op de laatste tip komen. Lekkerste gerecht op Bali?
Babi Guling. En eigenlijk op de plekken langs de weg die je per toeval tegenkomt.

Is er eigenlijk ook iets wat je niet mooi vindt aan Bali?
Everything is about money. Balinezen zijn heel erg bezig met geld verdienen. Ze zijn teveel met toerisme bezig, waardoor bepaalde authenticiteit verdwijnt.

Maar Bali is een hele mooie mix van oost en west. De dingen die je in het westen hebt, vindt je ook op Bali. Mooie spots om te eten en uit te gaan, voor weinig geld. Maar tegelijk zie je nog heel veel cultuur. Zoals een vrouw die in kebaya en sarong loopt. Of een vrouw met een offermand op haar hoofd die achterop bij haar man op de motor zit. Dat stukje cultuur en religie is aanwezig, maar wordt je niet opgedrongen.

Op Bali hebben wij natuurlijk het Garuda House Bali. Een huis waar 15 meisjes wonen en van daar uit naar school gaan en werken aan een goede toekomst. Wat zou jij de meisjes van het Garuda House mee willen geven?

Dat je je niet moet laten leiden wat jouw familie tegen je zegt of wat de maatschappij van jou verwacht. Maar dat je echt moet gaan voor wat je zelf wilt. En dat het helemaal niet uitmaakt hoe oud of jong je bent. Het is nooit te laat om te doen wat je echt wilt.
En dat je je daarnaast vooral niet moet vergelijken met een ander. Blijft bij jezelf, in alles wat je doet.

Wil je meer weten over de producten van Bali bliss? Gaan naar de website.

Wil jij ook een bijdrage geven aan de meisjes van het Garuda House Bali? Laat meisjes naar school gaan en geef ze een goede toekomst. Je kan nu heel eenvoudig een donatie doen. Klik hier voor jouw donatie!