Maceo Parker

Gisteravond gingen we naar een concert van Maceo Parker in het Koninklijke theater Carré. En de hele tijd als we het vooraf over dit concert hadden, ging dat ene zinnetje door mij heen.

“Maceo, make some noice”

Een zinnetje dat ik al vaak thuis over onze boxen mocht horen. Een zinnetje geroepen door Prince. En laat Jeroen nou gigantische fan zijn van Prince.

Maceo Parker is natuurlijk een rasartiest op zich. Maar hij heeft ook veel samengewerkt met Prince.

Op één van zijn vele live albums roept Prince dus dat zinnetje en daar kwam de sax solo van Maceo. Deze duurt een paar minuten.

Maar gisteravond hadden we Maceo bijna 2 uur alleen.

Een beetje spannend was het wel. En dat merkten we ook toen we langs de grachten liepen, richting Carré.

Natuurlijk weten we dat Carré een uitstekend podium is voor dit soort concerten. Intiem en een goed geluid.

Maar we waren nog nooit in Carré geweest. Na ja, 1 keer eerder. Maar toen kwamen we niet verder dan de foyer.

We waren bijna aanwezig in het theater zelf. We zouden naar een concert van The Cranberries. Ook zo’n jeugdliefde. Maar toen we aankwamen bij Carré was het concert afgelast, wegens ziekte van Dolores (leadzangers)

Een herkansing kwam helaas niet meer, een half jaar later overleed Dolores. Heel jammer natuurlijk.

De kans deed zich weer voor om opnieuw naar Carré te gaan. Het concert van Maceo Parker. We weten allemaal dat hij al best op leeftijd is, dus een beetje spannend was het wel ?

Om 20:15 uur starte het concert. De tonen van 1999 van Prince werden ingezet. En met het starten van deze klassieker werd de band van Maceo geïntroduceerd. Wauw, wat een kippenvel begin.

Maceo Parker

Maceo starte met zijn concert en deze was van het begin tot het eind helemaal geweldig. Wat een soul heeft deze man nog! 75 jaar en hij staat daar nog de coolste danspasjes te doen. Heerlijke saxofoon geluiden, afgewisseld met zang, met fantastische soul en funk uit de jaren 60 en 70.

Ach en wat heeft hij al met veel grootheden gespeeld. 50 jaar geleden begonnen hij de band van James Brown. En al die grootheden werden vanavond geëerd. James Brown, Marvin Gay, Ray Charles. Zelfs Michael Jackson kwam voorbij.

En dan zit je in die zaal te genieten van dit prachtige repertoire en denk je toch wel even, jeetje wat zijn er al veel grootheden overleden. We worden oud ?

Maar gelukkig deze grootheid staat er nog en hij krijgt nog steeds een geweldig geluid uit zijn alt saxofoon.

Naast saxofoon mochten we ook genieten van het prachtige trombone spel van Greg Boyer. Een geweldige trombonist die ook gespeeld heeft in de band van Prince.

Het concert werd afgesloten met het nummer Pass the peas, een nummer van James Brown, dat Maceo zelf ook uitbracht op zijn album Life on Planet Groove. Een live album uit 1992 alweer.

Genoten dus van dit prachtige en funky concert. We hopen dat hij nog lang mee mag gaan ?

Wisten jullie dat Jeroen ook ooit saxofoon heeft gespeeld? Hij leerde mij gisteren dat wat Maceo doet met zijn saxofoon normaal niet kan. Een muziekinstrument heeft normaal een aantal tonen, zo ook de saxofoon. Maar door bepaalde toetsen in te drukken en op een bepaalde manier met zijn mond spelen, kan hij op zijn saxofoon nog een aantal hogere noten eruit halen. En ook nog eens super zuiver.

Maceo Parker

Wat een topartiest!!