Een avondje Garoeda

Gisteren zijn we in Den Haag aangekomen en hadden we ‘s avonds een date met een goede vriendin van ons. Omdat wij alle drie grote Bali lovers zijn, hadden we besloten om bij een heel ander restaurant te gaan eten. We hadden afgesproken bij een Indiaas restaurant. Met onze voorliefde voor Indonesië, kennen we de Indische keuken erg goed. Tijd om anders cultureels te gaan eten. Maar helaas, het Indiase restaurant was dicht.

Daar stonden we. Waar gaan we heen?

Garoeda is open, zei ik. Ik zag daar net mensen zitten.

Eindelijk was het meer dan logisch om daar heen te gaan.

Garoeda is een begrip in Den Haag en bestaat al sinds 1943. Het restaurant kwam in juli 2017 nog volop in het nieuws, omdat het decor was voor de formatiegesprekken. D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers probeerden daar onder het genot van een rijsttafel hun meningsverschillen bij te leggen.

Twee weken later kwamen ze opnieuw in het nieuws, omdat ze per direct dicht moesten. Iets met hygiëne.

Gelukkig was dat allemaal snel opgelost en is het een heerlijk restaurant om heen te gaan.

Als je aan komt zie je boven de deur al een mooie Garuda staan.

Nog even een stukje uitleg; wat is Garuda?

Garoeda / Garuda is de naam van de gouden adelaar uit de Indonesische mythologie. Half dier, half mens, wordt hij door de Brahmaanse God Vishnoe als rijdier gebruikt. De vogel Garoeda trad in de strijd van het goede tegen het kwade altijd op als de beschermer van de onderdrukten. Daarom is Garoeda / Garuda dan ook het symbool van geluk en vriendschap.

De één schrijft Garoeda, de ander schrijft Garuda. Bij beide hebben we het over hetzelfde mythische wezen.

Is het om deze reden dat ons kindertehuis Garuda House heet?

Het staat voor een mooi symbool. Het symbool van geluk en vriendschap.

Natuurlijk kan ik zeggen dat dat zo is. Maar eigenlijk staat het huis in de straat met de straatnaam; Gang Garuda. Dus Garuda Straat.

Misschien flauw, maar het kwam wel mooi uit die naam ?

Maar goed, we gingen dus eten bij Garoeda. En samen met onze vriendin spraken we over de nieuwe ideeën voor het Garuda House. De naam van het restaurant, het heerlijke eten, de Indonesische muziek, het inspireerde ons. We kregen het over hoe mooi 2018 was voor het Garuda House. Wat we bereikt hebben. En dat we nu een stapje verder willen. Ze dacht met ons mee. En zo zijn we de eerste lijntjes aan het uit zetten.

Wat we gaan doen, houden we nog even voor ons. Binnenkort meer.

Na het eten van heerlijke rendang, saté, groente en gele rijst was het tijd om af te sluiten. En hoe sluit je beter af dan samen te proosten met een Sayah Spekkoeklikeur.

Help jij mee om meisjes in Indonesië naar school te gaan? De meisjes van het Garuda House hebben jouw hulp hard nodig! Klik hier om jouw donatie over te maken.