Happy suikerfeest

Dat Indonesië het grootste moslimland ter wereld is, is volgens mij wel algemeen bekend. We wisten dan ook dat als we naar Bali zouden gaan, we wel iets mee zouden krijgen van Ramadan.
Dat we het van zo dichtbij mochten meemaken, dat hadden we niet verwacht.
En zo leerden we weer iets moois over Indonesië en Bali.
Zoals gezegd, Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Op alle eilanden (iets van 15.000 of zo) wonen overwegend moslims. Bali is de uitzondering, want hier wonen overwegend hindoes. Echter wat wij niet wisten, is dat Indonesië 4 officiële religies kent, namelijk: Islam, Christendom, Hindoeïsme en Boeddhisme. En elke belangrijke feestdag van de ene religie wordt samen met de andere religies gevierd.

Vorige week vierden we op dit eiland het hindoeïstische feest Kuningan. Dit was het einde van Galungan en vierde ze dat hun voorouders na een verblijf van 10 dagen weer terugkeerden naar de hemel.
Kuningan is voorbij en de versieringen op straat maakten langzaam plaats voor het islamitische Suikerfeest, Idul Fitri.

We werden door Leo en Icha uitgenodigd om met hun mee te gaan naar familie. De broer van Icha is christen en hij is getrouwd met een moslima. Beide religies worden geëerd en gevierd in dit huis. Kan gewoon.
We kwamen in het huis van broer en schoonzus aan en werden warm verwelkomd door de familie en vrienden die hier al zaten.

Deze dag wordt eigenlijk als volgt gevierd. Dagen van te voren wordt er al heel veel gekookt en gebakken en met het Idul Fitri staat al het eten de hele dag op tafel. Vrienden, familie en buren komen allemaal bij elkaar langs. De mensen komen binnen, praten met elkaar, gaan lekker eten en gaan weer verder naar de volgende.

Tijdens Idul Fitri mag ketupat niet ontbreken. Ketupat is rijst gekookt in gevlochten jonge palmbladeren. Daarnaast zijn de volgende gerechten geserveerd; opor ayam (kip gekookt in kokosmelk), rendang (pittig rundvleesgerecht gestoofd in kokosmelk) en sayur lodeh (groentengerecht in kokosmelk). Een waar ‘kokosmelk-feest’ dus.
En verder staan er allerlei zoete koekjes door het hele huis. Overal, waar je ook zit, heb je wat lekkers binnen handbereik.

We hebben heerlijk gegeten. Ok, ik geef toe af en toe hebben we ook wel wat gegeten wat best heel pittig was. Tinteling op de tong, branden door de keel heen. Ja, daar moest dan veel zoet drinken achteraan.
Na dat we hier waren uitgegeten, gingen we naar de buren. Ook hier werd Idul Fitri uitgebreid gevierd en mochten we nog een keer opscheppen. Makan Makan.
Leo had er lol in, hij was vergeten uit te leggen hoe Idul Fitri gevierd wordt en dat we dus bij iedereen moeten eten. Wij zaten best vol.

Na het bezoek bij de buren was het voor ons weer tijd om naar de villa te gaan. Leo bracht ons terug. Nadat hij ons had afgezet, ging hij weer terug om Idul Fitri verder te vieren met nog andere buren. Nog meer Makan Makan.

En dan kom je weer terug in onze Balinese villa en is het voor onze huistempels weer tijd voor het gebed en wordt deze dag afgesloten met Hindu offers en wierook.
Zo ontzettend mooi hoe religies samen komen en samen gevierd mogen worden ?

Heerlijke zoetigheden

Suikerfeest