Hari Raya Idul Fitri

Het Suikerfeest is vandaag begonnen, Idul Fitri. Het feest waar het einde van de maand Ramadan wordt gevierd. Het Arabische Idul Fitri betekent, feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten). Ik vind het iets moois dat Moslims zo hun geloof uiten en beleven. Een periode waar meer bij dankbaarheid en naastenliefde wordt stil gestaan, waarbij ik het klemtoon ook echt wil leggen op het woordje meer.

Een jaar geleden waren we tegen het einde van Ramadan op het eiland Bali.
Indonesië is het grootste Moslim land ter wereld. Bali is het enige eiland waar meer hindoes wonen, maar toch is Ramadan en Idul Fitri heel belangrijk op dit eiland. Het is een groot feest, wat door het hele land gevierd wordt. Van te voren werden we ook een beetje gewaarschuwd. Tijdens Idul Fitri zijn alle openbare gebouwen, zoals banken en overheidsgebouwen dicht. Als we geld nodig hadden, moesten we van te voren wel genoeg geld pinnen voor de komende dagen.

Op Bali werken veel mensen die van het naburige eiland Java komen. Daardoor werd het tijdens Idul Fitri een stuk rustiger op straat. De mensen van Java gingen terug naar huis, om thuis met de familie Idul Fitri te vieren.

De dagen voor Idul Fitri was het wel druk op straat. Er moest flink geshopt worden. Volwassen en kinderen kochten nieuwe kleding. Er moest veel worden ingekocht voor de maaltijd. En de mensen staan dagen in de keuken om de heerlijkste gerechten te maken.

Op de dag zelf werden wij uitgenodigd om Idul Fitri te vieren bij de broer en schoonzus van Icha (moeder van het Garuda House). De broer van Icha is Christen en zijn vrouw is Moslim. Samen hebben ze drie kinderen. Tot hun 17e worden ze met beide geloven opgevoed en vanaf hun 17e jaar mogen ze kiezen welk geloof zij willen beleven, Moslim of Christen.

We werden bij hun thuis uitgenodigd. We kwamen rond lunchtijd aan en de tafels, (yep, het waren meerdere tafels) die waren prachtig gedekt.

We vierden deze dag met de meisjes van het Garuda House, de familie van Leo en Icha en veel van hun vrienden. Het was echt een bijzondere dag. We hebben heerlijk gegeten. Typische Indonesische gerechten, maar ook de heerlijke zoete koekjes die je kent uit de Arabische wereld. Er werden diepgaande gesprekken met elkaar gevoerd, maar er werd ook veel met elkaar gelachen. Op een gegeven moment dachten we dat we klaar waren met eten, maar het eten ging gewoon rustig door. We brachten een bezoek aan de buren. Daar zat de huiskamer ook vol met familie en vrienden en stond er voldoende eten op de tafels. Het praten en eten ging door. Na het bezoek aan de buren gingen wij weer terug naar ons eigen huis. Leo en Icha gingen deze dag nog andere vrienden bezoeken.

We waren zo ontzettend dankbaar dat we het Suikerfeest mee mochten vieren met onze vrienden. Een mooie beleving.
En nu zijn we alweer een jaar verder. Het einde van Ramadan 2019. Vandaag en morgen wordt het Suikerfeest gevierd.

Selamat Hari Raya Idul Fitri,
Een gezegend Suikerfeest.

Om de meisjes van het Garuda House naar school te laten gaan, hebben zij jouw hulp hard nodig. Het is nu heel eenvoudig om een donatie over te maken. Klik hier voor jouw donatie om meisjes in Indonesië naar school te laten gaan.