Heerlijk recept Tjendol

Tjendol is een verfrissende ijskoude drank van suiker en kokos uit Indonesië. De kleine sliertjes die erin zitten worden oorspronkelijk gemaakt van hunkweemeel. Dit meel van Katjang idjobonen is te koop in toko. Maar er kan ook gewoon rijstebloem en maizena voor gebruikt worden.

Om de Tjendol te zoeten, wordt een suikersiroop gemaakt van bruine basterdsuiker of gula djawa. Bruine basterdsuiker is hiervoor uitermate geschikt door zijn aangename karamelsmaak. Ook wordt kristalsuiker voor een lekkere smaak toegevoegd aan de tjendol sliertjes.

Ingredienten:

Voor de siroop: 100 g bruine basterdsuiker of gula djawa

Voor de tjendol:

100 gr rijstebloem

1 eetl. maizena

zout

3 eetl. kristalsuiker

natuurlijke levensmiddelenkleurstof (rood en/of groen)

Voor de drank:

ijsblokjes

ca. 8 dl romige kokosmelk (blik of pakjes)

Bereiding:

Breng voor de siroop de basterdsuiker of de gula djawa met 1 dl water aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en kook nog 3 minuten. Laat afkoelen.

Meng voor de thendol de rijstebloem met de maizena, het zout, de 3 eetlepels kristalsuiker in een pan. Roer er 0,5 liter koud water beetje bij beetje door. Voeg een paar druppels kleurstof toe. Breng het op een matig vuur al roerende aan de kook. Draai het vuur laag en laat de dikke “pap” (nog steeds roerend) in een paar minuten zachtjes gaar worden.

Vul een diepe schaal voor de helft met koud water en wat ijsblokjes. Zet een vergiet op de schaal zo dat deze net in het water hangt. Druk de warme paplepel voor lepel door het vergiet, zodat sliertjes pap “tjendol” in het koude water vallen.

Schep de tjendol direct in 4 grote glazen, vul de glazen met ijsblokjes. Schenk de basterdsuikersiroop en de kokosmelk erover en geef er grote lepels bij om alles door elkaar te roeren. de