Het Taarthuys bakt voor het Garuda Huis.

Afgelopen vrijdag (18 november) was het zover. Heel Stadskanaal bakt, zei iemand tegen mij. Dat heel Stadskanaal niet aanwezig was, bleek wel. Maar met een groepje van 12 gezellige dames gingen we een taart versieren. Leuk om te leren natuurlijk, maar wat nog leuker was, was dat de opbrengst van deze workshop naar Stichting Garuda House Bali werd overgemaakt.

Het Taarthuys is door Pia Kremer in 2011 opgericht en is in Stadskanaal hét adres voor taarten, cupcakes en workshops. Pia decoreert in overleg met haar klanten prachtige taarten en elke taart is uniek en wordt speciaal ontworpen en met veel zorg gemaakt. En dat Pia prachtige taarten decoreert dat hadden wij al lang gezien. Op social media zoals Facebook en Instagram komen regelmatig mooi gedecoreerde taarten voorbij, met veel variaties in thema’s. En dat die taarten lekker zijn, hebben wij ook al mogen ondervinden. Vorig jaar september maakte ze voor ons 12,5 jarig huwelijks feestje een geweldige stapeltaart, geheel in Balinese stijl met op de top prachtige Balinese bloemen.

Maar nu gingen we dus zelf een taart versieren. De taarten waren al gebakken en stonden heerlijk geurend voor ons klaar. Het eerste wat gedaan moest worden, was de taarten horizontaal in drieën verdelen, zodat elke laag gevuld kon worden bakkersroom en jam. Nadat we dit hadden gedaan mochten we de taart van buiten helemaal insmeren met bakkersroom, zodat het fondant goed kon blijven plakken. Iedereen had ondertussen al een kleur uitgekozen voor de basis van haar taart en brachten we het fondant op de juiste kleur.

Tijdens de uitleg luisterde iedereen aandachtig naar de goede uitleg van Pia. Af en toe ging het wel eens, van ahhh, ooohhh zo wordt dat dus gedaan en werden de bakkersgeheimen ontrafelt 😉

Van te voren en tijdens het thee drinken was er nog veel lawaai en werd er volop op met elkaar gekletst, maar toen het er op aan kwam en iedereen de taart ging versieren was er doodste stilte. Iedereen was in volle concentratie bezig om de mooiste taart te maken. Inmiddels waren er al wat verschillende kleuren fondant op tafel en werd er volop met elkaar van kleur gewisseld om van die kleur een bloem te maken, of van die kleur een vlinder, of een uil. Er werden zelfs pepernoten, pompoenen en raceauto’s gemaakt. Alle vormen en uitstekers waren aanwezig en zo konden de mooiste taarten worden gemaakt.

Na dik 2 uur ploeteren, zweten, lachen en af en toe fondant snoepen stonden er 12 prachtige taarten op tafel. Er waren een aantal vrouwen bij die binnen nu en 2 maanden jarig zijn en een prachtige taart hadden gemaakt voor haar eigen verjaardag. Maar ook stond er een prachtige Sinterklaas taart en een Kerst taart die dus ook nog even geduldig moeten wachten totdat die opgegeten mogen worden. En andere taarten werden datzelfde weekend nog opgegeten. Heerlijk hoor.

We hebben genoten. Een leuke avond met een heel mooi doel.

Lieve Pia van het Taarthuys Stadskanaal, hartelijk dank dat je deze mooie en lekkere workshop wilde geven voor de meisjes van het Garuda House Bali.