Hogere sferen

Vandaag wordt Kuningan gevierd op Bali. De hele week viel het ons al op dat de straten mooi versierd waren. Nou zijn de straten altijd mooi versierd, alleen het verschil deze keer is dat de versiering er nog nieuw uit ziet. Na een speurtocht op internet en gepraat te hebben met verschillende mensen kwamen we er achter dat de laatste 10 dagen Galungan werd gevierd en dat deze vandaag werd afgesloten met Kuningan.
Wat een namen hè

In deze blog ga ik jullie proberen uit te leggen wat deze belangrijke Hindu feesten inhouden.

Penjor

Galungang viert de terugkeer van de Balinese goden en voorouders naar Bali. Balinese families verwelkomen en vermaken de goden met gebeden, offers, en het houden van ceremonies, waarbij de innerlijke en uiterlijke energie op het eiland wordt gereinigd en weer in evenwicht wordt gebracht. Galungan duurt tien dagen, waarbij ook Barong dansen van tempel naar tempel in de verschillende dorpen worden gehouden. De echte oorsprong van het Galungan feest is nog steeds een mysterie, maar in principe symboliseert het feest de overwinning van het goede op het kwade. Tijdens het festival staan op het hele eiland lange bamboestokken genaamd “Penjor” – die meestal versierd worden met vruchten, kokos bladeren en bloemen en staat altijd aan de rechterkant van elk huis. Bij elke ingang zal men ook een klein bamboe altaar plaatsen.
Vandaar dus dat d versieringen op de straten er nog zo nieuw uitzien. Ze staan er nog maar net 10 dagen.

Vandaag zijn we dus aangekomen bij de tiende dag en vieren we op Bali Kuningan.
Met de viering van Kuningan, wordt Galungan afgesloten. Op deze dag herdenken de Balinese families de terugkeer van hun voorouders naar de hemel, na een verblijf van tien dagen op aarde. Zij bedanken de Goden voor hun genade aan de menselijke rassen. Ieder dorp in Bali viert Kuningan in grootse stijl, met bijzondere gerechten, speciale offers van gele rijst en kleurijke versieringen van de tempels.

De villa waar wij op dit moment verblijven staan ook 2 tempels. Deze tempels staan er als bescherming voor het huis.
Elke dag komt er iemand om kleine offertjes neer te leggen. Dit kleine offertje heet een Canang Sari (bakje) en is gemaakt van bananenblad gevuld met koekjes, rijst en soms zelfs geld. Deze dienen om de goden en geesten gunstig te stemmen. Vanochtend vroeg kwam deze vrouw met haar gezin om de ceremonie te houden in de tempel bij onze villa en werden deze tempels nog mooier en uitbundiger versierd.

Canang Sari

Later toen we vandaag Sanur in gingen zagen we dat de mensen allemaal mooi gekleed waren. Allemaal hebben ze prachtige sarong om. De mannen dragen hierbij een goudgele saput (heupdoek) en de vrouw een prachtige kebaya (traditionele blouse). Aan de rijstkorrels die na de zegening op hun voorhoofd zijn geplakt, kun je zien dat ze naar de tempel zijn geweest.

We zijn al zo vaak op Bali geweest. Maar vandaag is voor het eerst dat we dit mochten mee maken. En dat we meer hebben mogen leren over hun geloof.