Loslaten

Loslaten

Loslaten, dat is waar het om draait bij mij de afgelopen week. Het is nu november 2020 en een paar weken geleden hebben Ivette en ik definitief besloten om whateverhappens in maart 2021 naar Bali te verhuizen. In juni werd bij ons de vraag neergelegd of wij het project Garuda House Bali zouden willen uitbreiden en daar hebben wij toen volmondig ja op gezegd. Ons realiserend dat wij vaker op Bali zouden moeten zijn. Hoe vervelend 😉 . Langzaam kwamen bij ons beiden onze oude en bijna vergeten dromen weer terug. Hebben we niet ooit uitgesproken op een eilandje voor de kust van Singapore, dat wij op een tropisch eiland zouden willen wonen? Hebben wij ook niet ooit al vrij gedetailleerde ideeen gehad over het runnen van een guesthouse. Droomden wij al niet al veel eerder over de vrijheid om deze mooie wereld te beleven? Te reizen, te ontdekken en ook een beetje beter te maken? Mooier te maken?

Loslaten. 

Als eerste een groot stuk veiligheid. Mijn baan in loondienst. Al bijna 30! Jaar werk ik in de optiek. Ik heb het vak nog op de traditionele, zeg maar ambachtelijke manier geleerd en de laatste jaren was ik helemaal in mijn element in een hele drukke praktijk voor contactlenzen in de binnenstad van Groningen. Loslaten dus, mijn kennis in een ambachtelijk vak. In een heel stuk veiligheid in de vorm van een baan in loondienst. Maar ik heb het er voor over. Ik wil dit echt. Eigenlijk al een heel groot gedeelte van mijn leven had ik de drang om naar Azië te gaan.

Loslaten. 

Ons huis waar we nu 16 jaar wonen. Ons plekje, ons veilige thuis. Het huis wat wij ons helemaal eigen gemaakt hebben. Alle vervelende energieen die hier waren, alle plaaggeesten zeg maar. We hebben ze allemaal voor ons gewonnen en we zijn dikke maatjes geworden. We waren hier thuis en we voelden ons hier veilig. We voelden ons hier lekker. Hier waren wij onszelf.
Maar zeggen we ook niet altijd dat we Bali als thuiskomen voelen? Absoluut! Al sinds de tweede keer dat wij op Bali aankwamen en weer door de drukke straten reden op weg van het vliegveld naar het hotel, was het al thuiskomen. Home is where your hart is. En ons hart ligt zeer zeker ook op Bali.

Loslaten. 

Familie, die is lastig! Ouders, schoonouders, zussen, broers, zwagers en schoonzussen, nichtjes en dan met name de jongste van nog net niet 1 jaar oud, Lieke. Die alles zo mooi aan het ontdekken is, die nog zo mooi open en onbevooroordeeld in het leven staat.
Natuurlijk kunnen wij dankzij de moderne technieken met elkaar Skypen en heel veel contact hebben, maar toch is dat anders. En ook weten wij dat we onze dromen niet moeten laten tegenhouden door onze geliefden om ons heen. Het is voor hen misschien nog wel moeilijker dan voor ons. Tuurlijk gaan we hen missen, maar wij gaan onze droom leven. Zij gaan door met hun normale leven, maar dan zonder ons in hun nabije omgeving.

Loslaten. 

Al onze spullen. Gisteren zijn we begonnen met het opruimen van de zolder. Ons huis moet leeg. En we hebben besloten dat het het beste was om boven in het huis te beginnen. Allemaal dozen met schoolspullen, oude boeken, speelgoed en veel emo spul. Alles moet weg, naar de stort, de kringloop, verkopen of toch maar opslaan? Alles moet door onze handen en dat is best lastig. Waarom hechten wij mensen ons toch zo aan spullen en hangen er gelijk allemaal emoties aan? Loslaten dus. Ik merk dat het heel langzaam gemakkelijker wordt. Van veel spullen die ik eerst niet weg wilde doen, zeg ik nu: dit heeft zijn doel gediend en mag weg. Het wordt gemakkelijker…

In maart 2021 vertrekken wij naar Bali. 

Stapje voor stapje zijn wij op weg naar ons droomleven. Leven in vrijheid. De wereld beleven, Ons kleine project Garuda Hous Bali uitbreiden om nog veel meer meisjes te kunnen helpen aan een betere toekomst. En misschien, heel misschien is er in de toekomst een vrouwelijke president in Indonesië die dan zal zeggen: Dit was niet mogelijk geweest als ik niet zo liefdevol was opgevangen in Het Garuda House. Als ik niet mijn opleiding had kunnen volgen.

Deze blog is geschreven door Jeroen Langeveld, MrLangeveldPhoto