Ratten, kakkerlakken, leguanen en een bezoek aan het politiebureau

Tja, de titel van deze blog voorspelt eigenlijk niet veel goeds. Klinkt een beetje luguber ook. Maar toch hebben we een hele leuke en indrukwekkende eerste dag in Bangkok gehad, er zit alleen een klein randje aan. Na een heerlijke nacht en vol energie zijn we maandag aan onze eerste vakantiedag begonnen. De lucht was niet strak blauw, maar wel een heerlijk weertje. We zijn eerst met de taxi naar Grand Palace en Wat Phra Kaew gereden. In Bangkok kan je het beste een taxi nemen die per meter gaat, dan kan je ook niet worden opgelicht. Vanaf ons hotel was het ongeveer een half uurtje rijden en we waren hiervoor €2,50 kwijt. Koopje dus. Het was al lekker druk bij de ingang. Veel grote groepen, maar daar loop je zo aan voorbij. We zijn begonnen bij Wat Phra Kaew, een must see in Bangkok. Dit is de belangrijkste Boeddhistische tempel van Thailand en bevind zich in het historische centrum van Bangkok, op het het terrein van het Koninklijk Paleis. In deze tempel staat de belangrijkste Boeddha ter wereld, die gemaakt is van Jade.
Verder staan er op het terrein allemaal kleine tempels met veel kleurrijke wachters en Garoeda’s.

Bij binnenkomst valt je mond open van verbazing, zoveel goud wat er schittert. Dit gebeurt bij de eerste keer wanneer je deze tempel bezoekt, zoals mijn moeder, maar ook bij de tweede keer of vierde keer. Het verschil voor Jeroen, hij was hier voor de vierde keer, dat het 20 jaar geleden een stuk rustiger was.

Na dit bezoek zijn we lopend naar Wat Pho gegaan, dit is ongeveer 10 minuten lopen en erg goed te doen. Omdat we vlak langs een rivier liepen, kwamen we onderweg een leguaan tegen. Deze liep heel rustig uit een boom, voor onze voeten. Gelukkig zijn leguanen de meest coole beesten en is het helemaal niet erg dat deze voor onze voeten liep.
Tegen de tijd dat we bij Wat Pho aankwamen hing er boven ons een erg donkere lucht. Een goed moment om naar binnen te gaan. Ook deze Boeddha is erg indrukwekkend. In de tempel Wat Pho ligt de beroemdste Rustende Boeddha, het 46 meter lang en 15 meter hoge beeld toont de Verhevende met gesloten ogen liggend op zijn rechterzijde, op het moment dat hij van de eeuwige cyclus van wedergeboorte wordt bevrijd en overgaat naar het Nirvana. Als je bij het gebouw langs loopt kan je je niet voorstellen hoe groot dit is. Je kan om het hele beeld heen lopen en beneden staan er nog van allerlei offers en kleinere Boeddha beelden. Toen we de tempel uit liepen was inmiddels onze eerste tropische regenbui begonnen, het regende erg hard. Helemaal niet erg om even te wachten. Na deze regenbui zijn we het terrein verder over gelopen.

Op het terrein staan veel Chinese wachters en nog veel verschillende boeddha’s met allerlei verschillende yogahoudingen.

Na het bezoeken van deze twee belangrijke tempels en nog een wandeling over Khao San Road wilden we wel weer terug naar het hotel. Met een taxi zijn we weer terug gegaan en eenmaal terug in de kamer kwam Jeroen tot de verontrustende ontdekking dat hij z’n iPhone kwijt was. Even een paniek momentje. Alle stappen bij langs gegaan en we zijn er voor 99% zeker van dat hij hem in de taxi is verloren. En dan kom je er achter dat er tientallen verschillende taxi bedrijven door de stad heen rijden. Welke taxi we hadden, we hebben geen idee meer. Alles gedaan wat we konden doen, sim kaart laten blokkeren, via de app “vind mijn iPhone” de iPhone van Jeroen laten wissen. En tja, daar komt weer een deel uit de titel uit onze blog, een bezoek aan het politiebureau. Aldaar hebben we aangifte gedaan van vermissing.
Dat was wel even een hele grote domper over deze dag. Maar zoals Boeddha ons leerde, hecht je niet aan materiële zaken en met deze gedachte proberen we weer door te gaan.

‘s Avonds wilden we dit alles toch even achter ons laten, door een lekkere wandeling te maken. We zijn richting de nachtmarkt in de beroemd – beruchte buurt Patpong gewandeld. Deze rosse buurt is wereldwijd bekend en kent vele barretjes. Daarnaast wordt deze straat ‘s avonds omgetoverd tot een grote markt. Tientallen kraampjes staan er op de weg. Met yes yes, real real Prada tassen en Jimmy Choo.
Jaja ?

Ach ja en hoewel de straten en voetpaden best schoon zijn in Bangkok, er ligt weinig rommel op straat, lopen er toch wel ratten en kakkerlakken. Soms kijk je even zo’n duister steegje in en zie je er zo een aantal lopen op straat. Gewoon doorlopen en denken, dit hoort er nu eenmaal bij.
Onze eerste vakantiedag was in alle opzichten best wel een beetje heftig. De vele mooie tempels die we gezien hebben, maakten veel indruk op een hele goede manier. En tja, al dat andere maakte ook indruk, maar dan op een iets andere manier.