Sangasari Festival

Afgelopen weekend was het alweer twee weken geleden dat we terug zijn van onze mini reis door Zuid Oost Azië. Tijdens deze reis, was ons bezoek aan Bali een belangrijk onderdeel.  Dit komt natuurlijk doordat het Garuda House zich op Bali bevindt en wij deze vaak hebben bezocht tijdens onze vakantie. Hoe dat was, vertel ik graag in een andere blog.

Nee, deze blog gaat over het prachtige leven van Bali, dat we zo ontzettend missen. We proberen het Balinese gevoel vast te houden, vooral rustig aandoen. Wat vandaag niet lukt, kan volgende week ook nog wel, die instelling zeg maar J

Vooral de eerste weken missen we Bali het meest en denken we met weemoed terug aan alles wat Bali te bieden heeft. Lekker eten, heerlijke geuren, prachtige rituelen en uiteraard de fascinerende dansen.

Gelukkig mochten we afgelopen weekend even weer terug naar Bali. Geen 13 uur vliegen, maar 2,5 uur rijden naar het Volkenkunde Museum in Leiden.

Daar werd het Sangasari Festival gehouden. Of terwijl celebrating Balinese dances.

Bali staat bekend om hun vele rituelen en dansen. Sinds december 2015 zijn er 9 belangrijke Balinese dansen toegekend aan het Immaterieel Cultureel Erfgoedlijst van Unesco. Deze bijzondere toekenning werd gevierd. En wij hadden, als stichting Garuda House Bali de eer om bij dit prachtige festival aanwezig te zijn. Zaterdagochtend kwamen we vroeg bij het museum aan, de auto uitgeladen en met verschillende karren gingen we op weg naar de plek waar wij in het museum mochten staan met onze kraam. Eerst door de gangen van het museum waar alleen het personeel komt en daarna kwamen we uit bij China en via Japan en Korea kwamen we dan op onze plaats van bestemming. Naast de Boeddha zaal. We voelden ons weer helemaal zen.

De kraam opbouwen zit er bij ons al goed in. Na verschillende pasars hebben meegemaakt, weten we de routine. We waren op tijd klaar om de opening te zien en te luisteren naar de welkomspeech van de Indonesische ambassadeur, de heer I Gusti Agung Wesaka Puja. De rest van de dag stond in teken van verschillende workshops en demonstraties van Balinese dansen. En niet onbelangrijk er was een heerlijke Balinese lunch. Alles klopte dit weekend. De vriendelijke mensen, het lekkere eten en de heerlijke geuren. We waren even weer terug op Bali.

Op zondag ging het festival verder. We hadden al veel mensen gesproken over ons werk voor het Garuda House, er was veel belangstelling en we hadden al leuk verkocht. In de ochtend was er een lezing. Artiesten uit Bali, AyuBulan Dance Group, leerden ons meer over de achtergrond van de Balinese dans. We leerden het verschil tussen heilige dansen die alleen midden, op het heiligste grond, van de tempel worden uitgevoerd en de dansen die voor de tempel worden uitgevoerd, zoals op evenementen of voor toeristen. Doordat we nu al een aantal jaren op Bali geweest zijn en veel bezig zijn met Bali, herken je veel dingen. Maar de achtergrond bij deze rituelen en dansen leren, is erg fijn.

De rest van de dag stond weer in teken van verschillende workshops, een heerlijke Balinese lunch, veel met mensen praten en als afsluiter weer een prachtige demonstratie. Genoten!!

De demonstratie werd uitgevoerd door de dansers van AyuBulan Dance Group en DwiBhumi, onder leiding van live Gamelan muziek.

Door de jaren heen heb ik toch een favoriete dans gekregen. De Topeng Tua, of terwijl de “oude man” dans. Een danser, gekleed met heel veel gewaden, een masker en wit haar. Hij danst als een oude man. Alles gaat voorzichtig. Hij kijkt naar zichzelf, zijn handen, zijn witte haar en voelt zijn gezicht en dan ineens leeft hij even weer op en danst wat heftiger. Je voelt en ziet de emotie. Afgelopen weekend mochten we deze dans weer zien en heel even waren we ontroerd.

We hebben genoten dit weekend. Aafke en Arjanti, van DwiBhumi hartelijk dank voor het organiseren van dit prachtige festival!

Mede hierdoor kunnen we het gevoel van Bali nog even weer wat langer vasthouden.