Te laat in Indonesië

Wat is tijd?

Het mooie van veel reizen is dat je je vrij voelt, niet alleen in doen en laten, maar ook in je hoofd. Tijd wordt steeds meer relatief. Wat is tijd en wat voor invloed heeft de tijdsdruk op je? Wanneer je vastzit in je 9 tot 5 leventje kan tijd een beklemmend gevoel geven. Deadlines halen, afspraken en natuurlijk altijd weer aanwezig zijn op je werk. Dat kost een hoop tijd en zeker als je eenmaal ontdekt hebt dat dat niet is wat je eigenlijk echt wilt, voelt die tijd als zonde van je tijd. Je hebt nog zoveel te doen, maar je kan je tijd letterlijk beter besteden. Je vraagt je steeds vaker af of je niet iets belangrijkers te doen hebt op deze wereld.

Tijdens onze reizen door midden Amerika en zuid oost Azië hebben wij geleerd dat de tijd daar heel anders ervaren wordt. Mensen gaan daar veel relaxter met de tijd om. Heb je een afspraak? Dan ben je er zeker niet op de afgesproken tijd. Sterker nog, het is gewoon niet beleeft om op tijd te komen. Dat was iets waar wij zelf erg aan moesten wennen. Wanneer wij de eerste afspraak hadden om opgehaald te worden om naar kindertehuis Garuda House Bali te gaan hebben we gewoon een uur moeten wachten. Leuk detail: we hebben een uur in de brandende hitte op een kruispunt staan wachten. Voor ons was dit zo niet normaal dat we erg aan ons zelf gingen twijfelen. We hebben het toch echt wel goed gehoord toch? Zullen we nog een keer bellen? Misschien zijn ze ons wel vergeten? Niets van dit alles was waar. We waren niet vergeten. We hadden het goed afgesproken, maar we waren alleen nog niet bekend met de gebruiken van de ander.

 

Tegenwoordig wanneer we naar het Garuda House gaan zijn we er zeker niet meer te vroeg. Een paar jaar geleden waren we zelfs een keer echt laat. Maar dan ook echt laat. We hadden het geniale idee om een keer zelf met de motor naar het huis te rijden. We wisten de weg, we konden de weg echt dromen. Wanneer we namelijk met de taxi gingen, moesten we de taxi chauffeur altijd vertellen hoe te rijden. Keer op keer bracht dat geniale momenten met zich mee. Natuurlijk geloofde de taxi chauffeur ons niet wanneer we hem de weg moesten wijzen

De weg weten en toch verdwalen

Maar goed, we wisten de weg dus. En zo reden we een beetje overmoedig zoals later bleek richting het Garuda House. Ik nam de afslag vanaf de ring rond Denpasar, deze zou ons leiden naar de grote weg die wij kenden. Bij de grote tempel zouden we links af slaan. Nog wat slingerweggetjes langs de typisch Balinese winkeltjes langs de weg. Het rijstveld. En dan linksaf het Garuda House. Zo had het moeten gaan. Maar het was al misgegaan bij de allereerste afslag. We kwamen op een grote weg die eerlijk is eerlijk erg leek op de echte weg, maar was het dus niet. We reden door. Een vreemd gevoel bekroop mij al. Het lijkt niet meer op de weg die wij kenden. Waar was dit misgegaan?

Ik begon maar mensen aan te spreken langs de kant van de weg en zij gingen er van te voren al van uit dat dit gesprek geen succes zou worden. Die blanke mensen kunnen toch zeker geen Bahasa en ik al helemaal geen Engels, zullen ze gedacht hebben. Dat was beide zeker waar. Maar ik ken gelukkig wel de straat en wijk waar het Garuda House staat uit mijn hoofd en weet het inmiddels ook hoe je het (niet op zijn Nederlands) moet uitspreken. En zo riep ik vanaf mijn motor het zinnetje dat ik al zo vaak gezegd had. Ik zag bijna letterlijk een lampje gaan branden bij de vrouw, ze begon te lachen en wees mij welke kant ik op zou moeten. Dit was toch tof? Zij heeft ons zo enorm geholpen. Na dit nog een paar keer gedaan te hebben kwamen we uiteindelijk weer in de bekende wijk en wat waren we laat! Zo dachten we. Toen we aankwamen was het alsof er niets aan de hand was. Wel viel de vader van het huis bijna om van het lachen toen hij ons op de motor zag. Dat had hij echt nooit verwacht, dat wij op de motor zouden komen.

Stress

Wat maken wij ons in het westen toch vaak veel te druk om tijd. Het brengt veel klachten en ziektes met zich mee. Het is gewoon niet gezond om zo gestrest te leven. Voelden wij iets van stress toen wij verdwaald waren? Eigenlijk niet. We vertrouwden er volkomen op dat het goed zal komen. Bang om te laat te komen waren we al helemaal niet. We genoten gewoon van de tocht.

 

Ontdekken en genieten van de reis en doen waar je oprecht blij van wordt. Dat is toch eigenlijk waar ons hele leven om draait? Waar word ik blij van? Ik word heel erg blij van de dankbare meisjes die wij in het Garuda House aan een betere toekomst hebben mogen helpen.

 

Wil jij ook leren wat het geheim is achter een positieve mindset en wil jij ook werken als een digital nomad?

 

Maandag 18 januari geef ik een gratis webinar over dit onderwerp.

Wat je tijdens deze webinar allemaal gaat ontdekken, lees je hier

 

* Beter om kan gaan met alle situaties en hierdoor gelukkiger wordt

* Je met weinig dingen en of geld al gelukkig kan zijn

* Jij altijd kan reizen, waar en wanneer je maar wilt en online geld kan verdienen

* Je gelukkig voelt en het niet uit maakt waar je bent

* Uit jouw comfortzone durft te springen naar een leven waarvan jij altijd al gedroomd hebt

* Je niet meer onzeker zal voelen door de meningen van anderen

* Jij iets terug kan doen voor deze wereld

 

Ben jij er bij maandag 18 januari? Geef je hier op