Twee werelden

Twee werelden

In totaal zijn wij nu 5 keer op Bali geweest en zoals ik in de vorige blog al schreef, voelt het als thuiskomen. We vliegen van ons huis in Nederland naar ons ‘huis’ op Bali. Na een reis van meestal zo’n 17 uur, komen we aan in een veilige haven. Toen we in 2012 terug kwamen van een lange reis, waaronder een bezoek aan Bali lag er een kaartje van een goede vriendin in de brievenbus waarop de volgende tekst geschreven stond:
‘Home is where your heart is’

Deze tekst kwam op dat moment dubbel en dwars bij ons binnen. We lieten ons huis in Bali achter, om weer in ons eigen huis aanwezig te zijn. Maar op dat moment waren we eigenlijk nog maar met één been geland in de wereld waar ons huis staat en waar we ons bezig houden met ons dagelijks leven. Ons andere been stond absoluut nog op Bali, die andere wereld, waar we even helemaal vrij zijn van onze dagelijkse beslommeringen.

In 2012 waren we ook al aan het mijmeren over hoe we ons jubileum van 12,5 jaar huwelijk in 2015 wilden gaan vieren. Het leek ons mooi om dit te vieren met onze vrienden en familie op Bali. Onze wereld die we daar hebben, wilden we graag delen met de rest. Hun laten kennis maken met de geuren en kleuren, de gastvrijheid, de mooie mensen, het heerlijke eten en last but not least de muziek en dans van Bali. Het dansen op Bali is een belangrijk ritueel.

Balinese dans ligt diep geworteld in de religie; een unieke samensmelting van Hindoeïsme, Boeddhisme en voorouderverering. Tijdens de vele kleurrijke tempelceremonies op het Indonesische vulkaaneiland helpt dans de balans tussen ‘positieve’ en ‘negatieve’ krachten in stand te houden. De Balinese ‘kijk op de wereld’ is gebaseerd op het geloof in een ontastbare, onzichtbare wereld – niskala -, naast een tastbare, zichtbare wereld – sekala -. Het doel van de Balinese religie en de taak van de Balinezen is deze twee werelden steeds opnieuw met elkaar in balans te brengen, waardoor geluk en harmonie in het leven kunnen ontstaan.
Kenmerkend voor de Balinese dans zijn niet alleen de indrukwekkende kostuums, maar vooral ook de expressieve gelaatsuitdrukking, de sierlijke, soms vloeiende en ingetogen, dan weer felle en krachtige hoofd-, nek-, schouder-, arm- vinger- en teen(!)bewegingen. En niet te vergeten de nauwe samenwerking met de muziek, gamelan.

We hebben het plan om onze familie en vrienden naar deze wereld te brengen, lang in onze gedachten gehad. Uiteindelijk was het financieel en qua tijd niet haalbaar om iedereen naar Bali te laten vliegen.
Maar dat we onze familie en vrienden kennis wilden laten maken met deze wereld stond vast.

Uiteindelijk is dit gelukt met hulp van dansgroep DwiBhumi. DwiBhumi bestaat uit een bevlogen en getalenteerd team van professionals, die ook een grote passie hebben voor het eiland Bali. DwiBhumi betekent letterlijk twee werelden.
DwiBhumi wordt geleidt door Aafke de Jong en wij leren Aafke in 2012 kennen op de TongTongFair in Den Haag. Ze geeft daar een workshop Balinese offerandes maken. Onze aandacht is hiermee direct getriggerd. We zien haar lopen in prachtige Balinese kleding en zien alle materialen liggen om die typische offertjes te maken die je op elke hoek in de straten op Bali ziet liggen. Ik besluit om mee te doen en Jeroen maakt foto’s. Al snel vraagt Aafke ons of Jeroen de foto’s wil opsturen en of zij deze mag gebruiken voor haar site. Het eerste contact is gelegd. Later komen wij haar elke keer opnieuw tegen op Pasar Malams door heel Nederland heen. In Rijswijk komt zij als bezoeker en staan wij hier met een kraam met onze Balinese offermanden, waar zij direct op afloopt. We leren elkaar kennen en delen onze wederzijdse passie voor Bali.

Begin dit jaar vroegen wij Aafke of zij met DwiBhumi de wereld van Bali naar ons wil brengen op ons feestje in het regenachtige Stadskanaal. Wat volgt is een heel mooi feest. In de ochtend regent het nog, maar ’s middags laat een zacht Balinees zonnetje zich zien.
Jeroen en ik zijn gehuld in typische Balinese huwelijkskleding. De gasten worden verwelkomd met een Balinese welkomstdans, tari panyambutan. Aan het einde van de dans strooien de danseressen de bloemen als eerbetoon en welkom naar het publiek.

De tweede dans welke wordt uitgevoerd is Cendrawasih, dans van de paradijsvogels. In deze dans zijn de bewegingen tussen twee paradijsvogels die een paringsdans uitvoeren duidelijk te herkennen. Kenmerkend zijn bovendien de schitterende kostuums en hoofdtooien, die respectievelijk het verenkleed en de snavels van paradijsvogels reflecteren.

Deze middag is er ook nog een workshop, waarbij onze familie en vrienden de basisbeginselen kunnen leren van het Balinese dansen.
Ons doel voor dit feestje is gelukt. Het was een gezellig samenzijn, waar 2 werelden mooi samenkwamen!

Hartelijk dank aan iedereen die erbij aanwezig was.
En vooral hartelijk dank aan Aafke de Jong en Deby Verhelst van DwiBhumi
www.balinesedans.nl

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Selamat

Leuk dat je op onze site bent!

Wij zijn Jeroen en Ivette.
Gek op reizen. Het liefst naar Bali.
En daar willen we je alles over vertellen en laten zien!
Jeroen fotografeert en deelt graag zijn foto’s en tips met jullie.
Ivette schrijft over alles.

Care4Fair

Eerder dit jaar leek het er op dat we helemaal gingen stoppen met de webshop.
Maar we zijn terug.
We vinden het te leuk.
Fair Trade items die iedereen gewoon stiekem nodig heeft.
Shop hier bij de webshop Care4Fair.

De fotograaf

Altijd met een spiegelreflexcamera in de hand.
Lieveringsgear: Canon 6D
Op deze pagina vind je zijn werk terug en ben je in de gelegenheid om zijn werk te kopen.
Voor thuis voor aan de muur.
Klik hier voor de pagina met prachtige foto’s.

Gezond leven

Wil jij ervaren wat Aloe Vera met je doet?
Klik hier om naar onze website te gaan vol met producten om meer energie te krijgen en een gezondere levensstijl.

Stichting Garuda House Bali

Al bijna 10 jaar zetten wij ons in voor het Garuda House. Een kindertehuis op Bali, Indonesië.
Van alles wat wij doen in onze vrije tijd, is dit wel ons meest belangrijkste werk.
Er voor zorgen dat meisjes naar school kunnen gaan en werken aan hun toekomst.
Meer weten? Ga dan naar de pagina van Garuda House Bali