Ubud, je kan jezelf daar zeker niet vinden ​

Voordat ik deze blog begin, wil ik toch even kwijt dat Ubud een geweldig dorp is en de omgeving ook echt heel indrukwekkend is.
Maar er is iets met dit dorp. Elke keer als wij hier een dag heen gaan, komen wij er vermoeid weer van terug.
Ooit was Ubud een heel idyllisch dorp, waar weinig tot geen toeristen waren. Als we terug gaan naar 2009, was het zeker nog een stuk rustiger dan nu. Maar ook toen was het al druk. Als we de verhalen mogen geloven was het hier tot aan de jaren 80 en misschien nog jaren 90 erg rustig en zag je juist het authentieke van deze omgeving op straat.
Maar het veranderde allemaal na Eat, Pray, Love. Het zelf-hulp boek waarin je jezelf terug moest vinden. Het boek was een enorme hit. En ik geef toe, ook ik heb dit boek toen smakelijk gelezen en kon niet wachten op de verfilming. En na dit boek en de film, ging iedereen massaal naar Bali, op zoek naar zich zelf.
Fietsen door de rijstvelden van Ubud en je laten zegenen door de priester.
Dat idyllische is er nog steeds, absoluut. Alleen is het allemaal wel heel druk geworden.
Al die jaren dat we op Bali komen hebben we de wens om echt te gaan genieten van Ubud. Maar elke keer is er wel iets. We hebben net niet genoeg tijd en is een dagtocht wel erg weinig. Dus we besluiten het volgende jaar een aantal nachten in Ubud te verblijven en prompt krijgen we allebei koorts en liggen we een aantal dagen op bed.
Weer geen tijd in Ubud.
Vorig jaar huurden we een motor. Eindelijk konden we Ubud zien en beleven op ons eigen tempo. En dat deden we en het was heerlijk.
Na Ubud gingen we nog langs een prachtig rijstveld, genaamd Tegalalang. Maar over de terugweg naar Sanur, een rit van maar 34 kilometer, deden we wel drie uur. Iets te lang vonden wij en daardoor besloten we om dat jaar niet weer terug te gaan naar Ubud. En weer hadden we niet alles gezien wat we wilden.
Poging 8. Terug op Bali en nu we met z’n drieën zijn, gaan we weer meer doen met een privé chauffeur. Op Bali is het heel normaal een privé chauffeur te huren. Je kan deze thuis voor je vakantie al regelen. In verschillende Facebook groepen van Bali kan je namen en telefoonnummers vinden. Echter kan je het ook prima ter plekke regelen. Op straat staan op elke hoek chauffeurs die je graag de mooiste plekken laten zien. En voor zo’n €30 á €40 heb je een chauffeur voor 10 uur. Geen geld.
Wij hebben uiteindelijk een chauffeur via onze villa geregeld. Een rustige man die zich keurig aan de tijd houdt. We hadden afgesproken om ‘s ochtend om 8 uur weg te gaan. Om half 8 was hij al bij onze villa.
We rijden eerst naar het rijstveld Tegalalang. 34 kilometer dus en zo ‘s ochtends vroeg gaat dat een stuk sneller.
Om 9 uur komen we hier aan en beginnen we aan onze wandeling door deze prachtige UNESCO rijstvelden.

Heerlijk, als je de ananassen gewoon ziet groeien.

Je begint boven aan en hebt een prachtig uitzicht over een grote vallei. En alles wat je ziet zijn rijstvelden. Je kan door deze vallei helemaal naar beneden lopen en dan loop je zo door alle rijstplantjes heen. Om deze tijd zijn er nog niet veel toeristen en omdat de zon nog niet heel hoog staat, kan je mooie foto’s maken.
Eenmaal beneden zien we een grote schommel, die vast geknoopt zit tussen 2 grote palmbomen. Als je op deze schommel zit, dan schommel je over de vallei en heb je prachtige vergezichten. De eerste Bali Swing, die o zo populair zijn op Instagram is gespot. Later zullen er nog vele meer komen ?
Na deze prachtige wandeling gaan we Luwak koffie drinken. Dit is een dingetje wat je zeker moet doen op Bali. Overal kom je ze wel tegen, een koffieplantage waar je verschillende soorten koffie en thee kan proeven, waaronder de duurste koffie te wereld. De Luwak koffie.
Ken je het verhaal van de Luwak?
Luwak is een katachtige dier die koffiebonen eet. En omdat hij deze koffiebonen niet kan verteren, poept hij ze weer uit. Deze koffiebonen worden weer opgezocht, schoongemaakt en gebrand en daar maken ze Luwak koffie van. Door het proces in zijn spijsverteringskanaal, krijgt deze koffie een heerlijke smaak.
We zijn bij een plantage die neerkijkt op een prachtige vallei, vol met rijstvelden.
En hier vinden we de tweede Bali swing ?
Na het koffiedrinken is het echt tijd om naar Ubud te rijden. Stapvoets rijden we door de straten van Ubud. En bij het Royal Palace worden we afgeleverd. Hier begint onze middag in Ubud. Eerst lopen we door “the Royal Palace” heen. Er lopen hier veel toeristen, maar het lukt ons toch om foto’s te maken zonder toeristen. Je moet er wel soms even wat langer voor wachten.
Als je in Ubud bent moet je zeker “the Royal Palace” bezoeken. Als er geen ceremonie is, dan kan je ook naar binnen. En dat is zeker de moeite waard.
Na dit bezoek kan je makkelijk richting de Ubud Art Market wandelen, of de andere kant op richting Saraswati Tempel, met een prachtige Lotus tuin.
We besluiten eerst te gaan lunchen en zien dan wel even verder.
Na de lunch gaan we eerst over de Art Market, maar door de drukte en warmte, besluiten we snel wat anders te doen. We lopen door de straten van Ubud. En dat is het moment dat ons energie kost. De motoren en auto’s razen aan je voorbij. Continue moet je de stoep afstappen, omdat elkaar passeren hier heel lastig is. Je stopt even voor een etalage om te kijken en al direct hoor je:
“Excuse me”. Mensen die er langs willen, maar niet genoeg ruimte hebben. We gaan wat winkeltjes in en kopen mooie souvenirs. Want geloof me, shoppen kan je heel goed in Ubud.
De tijd gaat veel te snel, het is al 16:00 uur en we hebben dorst. We gaan nog even wat drinken en daarna is het tijd om naar de chauffeur te gaan.
Ubud ligt maar 30 kilometer van Sanur af. Maar ‘s middags is het hartstikke druk en doe je zo er zo 2 uur over om met de auto naar Sanur te rijden. Tijd om weer terug te gaan.
Eenmaal in de auto hebben we door dat we weer niet alles hebben gezien.
Deze keer besluiten we echt om later deze vakantie nog een keer terug te gaan.

lievelingsfoto