Voor het eerst kaas proeven

In Stadskanaal hebben we een delicatessenwinkel met heel veel verschillende soorten kaas, worst en allerlei andere tapas hapjes.
Af en toe lopen we hier naar binnen en worden we altijd vol enthousiasme geholpen door de eigenaar Roelof.
Onze gesprekken gingen al snel over ons kindertehuis op Bali, Indonesië.

En hij stelde voor dat de meisjes van het Garuda House maar eens onze Nederlandse kazen moesten proberen.

In het Garuda House wonen 15 meisjes die van hieruit naar goede scholen gaan. De meisjes zijn in de leeftijd van 10 tot maximaal 21 jaar. Waar het thuis niet lukt om naar school te gaan, omdat er geen geld is, gaan ze vanuit het Garuda House naar de middelbare school. Na de middelbare school, krijgen ze de kans om naar de universiteit te gaan. Zodra ze een baan hebben gevonden, worden ze begeleidt naar het vinden van een eigen woning. Zo worden deze meisjes helemaal klaar gemaakt om op hun zelf te wonen. Door hun middelbare school en universiteitsopleiding, hebben ze betere kansen op de arbeidsmarkt en kunnen zij werken aan hun goede toekomst.

Stichting Garuda House Bali is opgericht door twee knoalsters, Jeroen en Ivette Langeveld. Samen zorgen ze er voor dat elk jaar het financieel budget wordt opgehaald. Dit doen zij door sponsor werving, het geven van presentaties en het organiseren van benefiets.

Elk jaar gaan Jeroen en Ivette naar Bali om te kijken hoe het met de meisjes gaat. Ook met de meisjes die inmiddels hun school hebben afgerond en het huis uit zijn, hebben zij nog contact. Er wordt samen gekeken welke behoefte er in het huis is en samen wordt er voor gezorgd dat deze doelen behaald worden.

De meisjes in het huis leven als echte zusjes. Ze doen alles samen, van kleine huishoudelijke taken tot aan samen huiswerk maken.
De oudere zussen helpen hun jonge zusjes met het maken van huiswerk.

Wanneer Jeroen en Ivette in het Garuda House zijn is er altijd ruimte om samen te lachen, eten en heel veel dansen.
Dit jaar hadden zij iets bijzonders mee. Van Roelof van Delicamondo kregen zij verschillende kazen. 2 kilo om precies te zijn. Van jong tot oud en allemaal goed vacuüm verpakt.

Van te voren hadden wij er al een beetje lol in. Hoe zouden de meisjes het vinden? Zouden ze de kaas wel lekker vinden?
Maar wat hebben we genoten om de kazen samen te proeven met de meisjes van het Garuda House.
We begonnen met de makkelijke kaas, een jonge kaas. Hele kleine blokjes werden er gesneden en deze werd uitgedeeld. Met hele kleine hapjes werden de eerste hapjes geproefd. De kaas viel in de smaak. Er wordt meer afgesneden en er werd heerlijk in gegeten.
Tijd voor een andere kaas. Een kruidenkaas. Ook deze werd goed in ontvangen. De meisjes hadden er lol in en namen vaak voor een tweede of derde keer een hapje.
Maar toen kwamen we bij oud. De kaas werd opengemaakt en iedereen was het er over eens, dit is hoe kaas hoort te ruiken. De geur vonden ze heerlijk.
Omdat de meisjes zo enthousiast waren geworden over de vorige kaassmaken, grepen ze ook vrolijk in deze kaas.

Oude kaas smaakt anders.
Daar kwamen ze snel achter. De oude kaas viel niet bij iedereen in de smaak. Sommige meisjes die nog niet hadden geproefd, werden zelfs een beetje angstig. En bij sommige meisjes zagen we toch even een vies gezicht. Dit vonden ze toch niet zo lekker.
Gelukkig waren er ook heel wat meisjes die de oude kaas wel lekker vonden en eigenlijk nog lekkerder vonden dan de jonge kaas. Ook dit blok kaas komt zeker op.

Het voelde bijna Nederlands. We zaten met z’n allen in een grote cirkel. Er stonden allerlei bakjes met blokjes kaas in het midden, met daarnaast heerlijke eigen gemaakte rissoles. We hadden de mooiste gesprekken en er werd hard gelachen.
Een gezellige avond. En de kazen smaakten goed.

2 kilo lichter, maar vol met nieuwe herinneringen, verlieten wij het Garuda House weer.
Op naar volgend jaar.

Beste Roelof van Delicamondo, namens de meisjes van het Garuda House willen we je van harte bedanken voor de heerlijke kazen.
We hebben er van genoten.

Selamat.

Wist je dat je tegenwoordig heel makkelijk ook een bijdrage kan leveren aan de meisjes van het Garuda House?
Ga naar onze doneerknop en vul het bedrag in wat jij wilt doneren.
Met jouw bijdrage gaan de meisjes naar school en kunnen zij werken aan een mooie toekomst.
Klik op de doneerknop.